Dökme mi, poşet mi?
Çayınızı kendi damak tadınıza göre daha demli
veya daha açık mı hazırlamak istiyorsunuz? O zaman sıcak suya poşet çay sallamamalı,
dökme çay demlemelisiniz. Ama dökme çayın avantajları bununla sınırlı değil
tabii ki… Poşet çaylarda genellikle kırılmış çay yapraklarının tozu ve küçük
parçacıkları vardır. Poşetlere konan ince kıyım çay yaprakları temel özlerinin
ve aromalarının çoğunu kaybeder. Bu çaylar sıcak suya konunca da dökme çay
yapraklarından daha fazla tanin bırakırlar ve çayın daha acı olmasına yol
açarlar. Halbuki, dökme çay kullandığınız zaman, çay yaprakları suyu çeker ve
genişler. Bu da yaprağın içinden suyun geçmesini sağlar ve bu sayede birçok
vitamin, mineral, antioksidan, tat ve aroma açığa çıkar. Bunun yanında, dökme
çaylar çoğunlukla birden fazla kere demlenebildiği halde, çay poşetleri
genellikle bir kerelik kullanım için yapılmıştır. Bu da dökme çayın daha
ekonomik olmasını sağlar.